Nyheter

Nytt innovationspris ska stimulera järnvägsbranschen

18 09 2017

Nödvändigheten är uppfinningarnas moder, finns det ett ordspråk som säger. Under järnvägsmässan Nordic Rail 10-12 oktober delar Strukton Rail för första gången ut innovationspriset Strukton Innovation Award. Priset har kommit till för att stimulera innovativ utveckling i järnvägsbranschen.

innovation-logo-170828 

‒ Järnvägsbranschen befinner sig i ett teknikskifte som innebär att företag söker sig mot digitaliserade lösningar för att skapa hållbarhet, effektivitet och säkerhet ur ett arbetsmiljöperspektiv. Nu vill vi lyfta den utvecklingen ytterligare genom det nyinstiftade priset, berättar Strukton Rails VD Robert Röder.

Innovationer kan i det här fallet handla om mer än bara teknik. Viktigaste tävlingskriteriet i Strukton Innovation Award är att bidragen har medverkat till utveckling av järnvägssektorn i Norden.

‒ Vi hoppas få in många tävlingsbidrag, vi vet att det pågår mängder av kreativa initiativ inom järnvägssektorn, säger Robert Röder.

Priset som består av pokal och diplom delas ut i Strukton Rails utställningsmonter under mässan Nordic Rail i Jönköping. Förutom Struktons VD Robert Röder består juryn av Sveriges Byggindustriers VD Catharina Elmsäter-Svärd samt Veronica Jägare, biträdande verksamhetsledare vid Järnvägstekniskt center på Luleå Tekniska Universitet. Fram till 25 september är det möjligt att nominera tävlingsbidrag.

Syfte
Strukton Rail har instiftat Strukton Innovation Award för att stimulera järnvägssektorn till innovativ utveckling som bidrar till säkerhet, förbättrad arbetsmiljö, tillgänglighet, kapacitet och/eller funktion i spår- och järnvägsanläggningar i Norden. I bedömningen premieras bidrag som även gynnar en hållbar utveckling inom järnvägssektorn.

KriterierVem som helst kan nominera genom att skicka sitt bidrag till innovation@strukton.se. Tävlande ska vara ett företag, en organisation eller en individ som är verksam inom järnvägssektorn i Norden. Forskare eller beslutsfattare inom ett område som stödjer utveckling av järnvägssektorn kan också nomineras.

Tävlingsbidraget ska ha presenterats eller implementerats på den nordiska marknaden 2015-2017 och inspirerat sektorns utveckling av teknik och/eller arbetsmetoder, alternativt varit utvecklande för järnvägens säkerhet, tillgänglighet, kapacitet eller funktion.

Prisutdelning: Strukton Rails monter B03:52 på Nordic Rail, torsdag 12 oktober kl. 11.00.