Nyheter

Säkerhetslösning utvecklad av Struktonanställd

06 05 2013

Det började som en intern förslagstävling under hösten 2012. Strukton Rail utlyste en utmaning bland alla anställa om att komma på nyskapande lösningar som kan stärka säkerheten i arbetsmiljön för järnvägsanställda. Medarbetare i Holland, Tyskland, Belgien och Sverige gjorde inlägg med tips och idéer, i ett gemensamt forum där man också hade möjlighet att berika och förfina andras idéer genom att kommentera inlägg. Efter cirka tre månader hade 126 nya idéer kommit in till forumet.

Barriar 

Säkerhet i riskområdet runt arbetsmaskiner
Hans Repsgård, affärsområdeschef för Maskinpoolen på Strukton Rail AB, postade en idé om hur säkerheten i närområdet kring våra arbetsmaskiner kan förstärkas. Precis som så många geniala uppfinningar förut är Hans lösning både enkel och billig att framställa. Den består av ett glasfiberrör som monteras fram- och baktill på spårgående arbetsmaskiner. Röret spärrar riskområdet närmast maskinen, och förhindrar därmed att maskinoperatörer och järnvägstekniker oavsiktligt kliver ut i spårområdet utan god översikt mot passerande tåg. Området runt spårgående arbetsmaskiner är en välkänd riskzon för personer som arbetar på järnväg, och tack vare fiberröret kan nu säkerheten höjas i ett flertal arbetssituationer.

Den nya barriären ska testas under några veckor. Därefter utvärderas resultatet innan ett beslut tas om hur den kommer att användas i framtiden.